Sapcentrifuge of slowjuicer

Sapcentrifuge versus slowjuicer
De werkwijze van een sapcentrifuge en een slowjuicer verschillen sterk van elkaar en de resultaten daarom ook. Een sapcentrifuge raspt groenten en fruit op hoge snelheid en centrifugeert de geraspte deeltjes waardoor er sap vrijkomt. Een slowjuicer kneust en perst op lage snelheid het sap uit groenten en fruit.


De beste Sapcentrifuge of slowjuicer
Bekijk op deze pagina wat de beste sapcentrifuge is.
Hier vind je de beste slowjuicer.


Een hoog versus laag toerental

Bij het ronddraaien op hoge snelheid komt warmte vrij. Die warmte tast vitaminen, enzymen en mineralen aan, waardoor veel van de gezonde voedingsstoffen verloren gaan.

Bovendien wordt door het snelle ronddraaien de massa rondgeslingerd en daardoor kan er veel zuurstof in het sap terechtkomen. Dit is te zien aan de schuimvorming. Die zuurstof laat belangrijke mineralen zoals ijzer oxideren, waardoor ze hun werking verliezen. Verkleuring van het sap wijst op oxidatie.


Raspen versus kneuzen

Bij het snelle raspen gaan veel plantaardige celwanden kapot. Dat heeft vooral voor de enzymen en mineralen die in de cellen aanwezig zijn, gevolgen. Deze gaan namelijk gemakkelijk verbindingen aan met andere elementen waardoor ze hun oorspronkelijke werking verliezen.


Centrifugeren versus persen

Bij het centrifugeren wordt het sap uit de geraspte deeltjes geslingerd. Dit werkt redelijk goed, maar er blijft toch nog wel veel sap in het raspsel achter.

Bij het persen worden – op basis van een krachtige motor en een speciaal gevormde persschroef – het fruit en de groenten vrijwel volledig uitgeperst.


Houdbaarheid sap

Omdat bij een sapcentrifuge door de vrijgekomen warmte en de toevoer van zuurstof chemische processen in werking worden gezet, is het sap uit een sapcentrifuge niet lang houdbaar. Aangeraden wordt het sap direct te drinken. Bij het sap dat met een slowjuicer wordt gemaakt, spelen deze problemen in veel mindere mate en het sap is daarom tot 48 uur in de koelkast houdbaar.


Persen van tarwegras en verse kruiden

Een sapcentrifuge is ongeschikt voor vezelige bladgroenten als spinazie en boerenkool. Ook van tarwegras en kruiden als munt en rozemarijn kan geen sap gemaakt worden in de sapcentrifuge. Een slowjuicer kan dit wel. De horizontale slowjuicer doet dit beter dan een verticale, maar de sap-opbrengst is zelfs bij een verticale slowjuicer redelijk tot goed.