Wat is slowjuicen?

Wat is slowjuicen

Letterlijk betekent slow juicen ‘langzaam sap maken’ en dat is dan ook precies wat een slowjuicer doet. Fruit, groenten en bijvoorbeeld tuinkruiden en tarwegras worden langzaam gekneusd en geperst. Dit langzame proces biedt een aantal belangrijke voordelen:


Gezonde voedingsstoffen blijven bewaard:

  • Bij langzaam persen komt weinig warmte vrij, waardoor warmtegevoelige vitaminen, mineralen en enzymen onaangetast blijven.
  • Bij een laag toerental wordt bovendien het sap niet ‘opgeklopt’, waardoor zuurstof minder kans krijgt in het sap terecht te komen. Zuurstof gaat met veel mineralen verbindingen aan, waardoor deze mineralen oxideren en hun positieve werking verliezen.
  • Tot slot is het zo dat bij het langzame kneuzen en persen relatief veel plantaardige celwanden heel blijven, ook hierdoor blijven de voedingsstoffen in een goede staat.


De sap-opbrengst is hoog:

  • Door de sterke motor en de speciale vorm van de persschroef worden groenten en fruit als het ware fijngeknepen. Hoe beter dit systeem ontwikkeld is, hoe meer sap uit de ingrediënten wordt geperst. Tussen de slowjuicers onderling bestaan wel verschillen, maar de sap-opbrengst is bij elke slowjuicer goed te noemen.
  • Bij een laag toerental is de grip op de ingrediënten groter, waardoor ze niet aan het persproces kunnen ‘ontsnappen’. De kleine deeltjes – die nog sap bevatten – worden niet rondgeslingerd, maar worden ook helemaal uitgeperst.


Een slowjuicer is economisch:

  • Door de hoge sap-opbrengst gaat er bij het persen weinig groente en fruit verloren.
  • De pulp – die gezonde vezels bevat – kan gebruikt worden als toevoeging in sausen en soepen, maar kan ook aan het sap worden toegevoegd om een smoothie te maken. Van groentepulp kunnen ook vegaburgers gemaakt worden. Op het internet zijn tal van recepten en toepassingen te vinden.
  • Het sap kan tot 48 uur in de koelkast bewaard worden, u kunt dus voor meerdere dagen tegelijk sap maken.