Slowjuicers schoonmaken

Slowjuicers schoonmaken
De onderdelen van veruit de meeste slowjuicers zijn niet geschikt voor de afwasmachine. Uitzondering hierop vormen de Angel slowjuicers, omdat die geheel vervaardigd zijn van roestvast staal. Voor de overige sapmachines geldt dat ze met de hand moeten worden afgewassen.

 

De gouden regel
‘Direct na gebruik schoonmaken’, geldt voor elke keukenmachine als de gouden regel, dus ook voor slowjuicers. Dit is niet alleen om aankoeken te voorkomen, maar ook kunnen bepaalde fruitzuren sommige materialen van de sapmachines aantasten. Slowjuicers die een sap-stop hebben, kunnen worden voorgespoeld door er een glas water in te gieten en de machine even te laten draaien.

 

Speciale borsteltjes
Bij de meeste slowjuicers worden speciale borsteltjes meegeleverd. Vooral voor de kleine hoekjes en richeltjes en voor de zeef zijn deze erg fijn. Van een gewone afwasborstel kunnen de (kunststof) haren al gauw vast blijven haken in de fijne gaatjes van de zeef.

 

Een sopje is niet nodig
Als u de slowjuicer meteen onder warm stromend water schoonmaakt, is een sopje doorgaans niet nodig. Af en toe eens extra schoonmaken met wat afwasmiddel is natuurlijk geen enkel probleem en bij aangekoekt vuil kunnen de meeste onderdelen ook wel met een schuursponsje gereinigd worden.

 

Een tip
Als u verschillende groenten en fruit achter of door elkaar perst, kunt u het beste niet eindigen met vezelige (blad)groenten of bijvoorbeeld citrusfruit. De vezeltjes hiervan kunnen in de zeef gaan zitten. Appels en wortels bevatten zoveel sap dat deze juist een enigszins reinigende werking hebben.