Wat is BPA

Wat is BPA
BPA is een van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld en staat voor het Engelse Bisphenol A, in het Nederlands Bisfenol A. Het wordt vooral gebruikt voor de productie van hard – vrijwel onbreekbaar – plastic en het komt ook voor in vele coatings van verpakkingen. Een andere toepassing is die voor thermisch papier, zoals kassabonnen. BPA is een zwak oestrogeen, een (vrouwelijk) geslachtshormoon.

 

De gevaren van BPA
BPA is irriterend voor de huid, de ogen en de luchtwegen, bij kinderen kan het daarom van invloed zijn op het ontstaan van astma. Daarnaast kan PBA het menselijk hormoonstelsel beïnvloeden en kan daarom een negatief effect hebben op vruchtbaarheid en voortplanting. Zwaarlijvigheid, diabetes, hartziekten en bepaalde vormen van kanker – waaronder borstkanker en prostaatkanker – worden in verband gebracht met BPA.

Het vrijkomen van BPA
BPA kan onder invloed van warmte en basische stoffen (zoals zeep) vrijkomen en via voedingsmiddelen door de mens worden opgenomen. Hierdoor heeft meer dan 90% van de mensen in de Westerse wereld BPA in zijn of haar lichaam. Ook kan het via de huid – bijvoorbeeld door thermisch papier – in ons lichaam worden opgenomen.


Onderzoek

Het meeste onderzoek naar de effecten van BPA is gedaan bij kleine knaagdieren, zoals muizen. Deze zijn extra gevoelig voor oestrogeen en daarom zeggen de resultaten niet automatisch iets over de gevolgen voor de mens. Toch zijn de meeste wetenschappers ervan overtuigd dat BPA niet geheel veilig is en de regelgeving en normeringen zijn de laatste jaren dan ook verscherpt.